Beste geïnteresseerden,

Hierbij laat ik jullie weten dat wij per september 2016 geen nieuwe opleidingen meer zullen aanbieden. De reden hiervoor licht ik hier uitgebreid toe, voel je vrij deze wel of niet te lezen.

Onze huidige tweede en derde jaars yogaopleiding zal nog voortgezet worden tot aan juli 2017. Daarnaast bieden wij nog een meditatie opleiding van 1 jaar aan. Er zal geen nieuwe kinderyoga- en zwangerschapsyoga opleiding meer van start gaan.

Voor geïnteresseerde mensen die op zoek zijn naar een andere, passende hatha-yogaopleiding, waar aandacht voor jezelf en je eigen ontwikkeling centraal staat, kan ik van harte de opleiding van mijn geliefde collega Simone Charles aanbevelen. >>OPEN DAG<<

Simone is bij Fiore Osmose Yoga door Bernadet, mij en andere docenten opgeleid en heeft ook de afgelopen 2 jaar les gegeven in de hatha-yoga opleiding bij Fiore Osmose Yoga. Zij heeft een enorme passie voor yoga en het begeleiden van mensen en wil dit graag in deze opleiding uitdragen.

Vanaf september 2017 gaat zij op haar eigen wijze invulling geven aan een hatha-yoga opleiding, waarbij zich uiteraard heeft laten inspireren door de manier waarop wij bij Fiore Osmose Yoga 33 jaar invulling en vorm hebben gegeven aan deze opleiding.

Ik nodig je dan ook van harte uit eens op de website van Sharma-Yoga te kijken:  www.sharmayoga.nl

Ik wens je veel succes en plezier toe op je verdere yoga en meditatiereis, dat deze mag leiden naar meer vrijheid en ruimte voor liefde,

Warme groet,
Fleur Fretz

Informatie over de Meditatie opleiding

Wat is meditatie eigenlijk? Op deze vraag zijn veel verschillende antwoorden mogelijk. Zo wordt gezegd dat meditatie “niet rationeel denken” is, of dat het gaat om concentratie, of contemplatie. Mediteren is ook bewuste aandacht voor datgene wat er is. Het is allemaal waar, maar het belangrijkste is dat meditatie een manier is om rust in je hoofd te krijgen of helderder te worden. Kortom: om je beter te leren voelen.

In ons drukke leven en in onze hectische maatschappij gebeurt het vaak dat onze gedachten maar door blijven gaan zonder dat we in staat zijn om ze te stoppen. Meestal is het de rationele kant van ons denken die dit veroorzaakt. Door meditatie leer je rust en evenwicht te brengen in je denken, waardoor je denken een waardevol instrument kan worden in plaats van een stoorzender.

Deze opleiding wordt gekenmerkt door een geïntegreerde benadering met een persoonsgericht, didactisch, praktisch en theoretisch deel. De opleiding duurt twee jaar en omvat tien hele dagen (van 11.00 tot 17.00 uur) per jaar en deelname aan twee themaweekenden. Tijdens de opleiding stimuleren we graag je persoonlijke meditatieproces en reiken verschillende technieken, denkbeelden en benaderingen aan. Op die manier leer je wat meditatie voor jou kan betekenen en welke vormen van meditatie je aanspreken. We streven ernaar je vanuit de praktijk het mediteren te leren en je meditatieproces verder te verdiepen, zodat je het kunt toepassen en integreren in je alledaagse leven.

 

Toelatingseis
Het diploma yogadocent en/of enige meditatie ervaring. De meditatieopleiding is tevens toegankelijk als specialisatie voor leerlingen die een yogaopleiding volgen en voor mensen die beroepsmatig al met mensen werken en hun kennis en ervaring op het gebied van meditatie verder willen uitbreiden.

Met iedereen die wil deelnemen hebben wij graag een vrijblijvend intakegesprek, waarin gekeken wordt naar je achtergrond, motivatie en ervaring met meditatie om deel te nemen aan de opleiding. Dit gesprek is ook bedoeld om je te laten kennismaken met onze visie op yoga, meditatie, bewustwording en spiritualiteit en meer te vertellen over de inhoud en aard van de opleiding.

Het volgen van eigen (hatha) yogalessen en meditatielessen tijdens de opleiding is ten zeerste aangeraden, omdat je alleen vanuit je eigen yoga en meditatie ervaring en beleving het aangereikte ook weer door kunt geven aan anderen.

Deze opleiding sluit aan bij de Hatha-yoga docentenopleiding. Overigens is het ook mogelijk beide opleidingen tegelijk te volgen. Soms bestaat ook de mogelijkheid om 1 jaar deel te nemen aan de opleiding.

 

De kosten

De tweejarige meditatie opleiding kost € 1.405,- per jaar. (incl. € 210,- per themaweekend in het 1e en 2e jaar)

 

Inhoud van de opleiding

1e jaar

Theorie

 • De theorie gaat in op de oorsprong en historische achtergronden van meditatie, uit zowel het westen als het oosten;
  Leidraad hierbij is de theorie van de meditatie vanuit het klassieke yogasysteem van Patanjali, volgens het achtvoudige pad
 • Het bestuderen van de yogasutra’s en de vertaling hiervan naar het dagelijkse leven in de westerse samenleving
 • Yoga en meditatie vanuit de visie van het transformatiemodel en de toepasbaarheid van dit model voor het individu en de groep
 • Chakra’s en de elementen
 • Leven vanuit het hart
 • Zen/Boedhisme/Mindfullness/Mediteren in het Westen

Praktijk

 • Praktische meditatieoefeningen gericht op het persoonlijk psychologische proces
 • Doornemen van specifieke asana’s, pranayama’s, concentratietechnieken en visualisaties in relatie tot meditatie
 • Toepassen van diverse meditatietechnieken in het dagelijks leven, o.a. door het bijhouden van een meditatiedagboek en het uitvoeren van huiswerkopdrachten

2e jaar

Theorie

 • Overzicht van diverse meditatie stromingen waaronder Zenboeddhisme, Mahayana Boeddhisme, en T.M.
 • Stervensbegeleiding vanuit diverse meditatietradities: o.a. het Tibetaanse dodenboek, methode Kubler-Ross en de yogafilosofie
 • Integratie-meditatiemodel van oosterse en westerse psychologie
 • Meditatietechnieken binnen diverse meditatieschema’s

Praktijk

 • Meditatieoefeningen gericht op diverse doelgroepen
 • Het uitdiepen van bovengenoemde theorie en haar praktische toepassingsgebieden
 • Groepsoefeningen en oefeningen in subgroepen

Het diploma
Het eerste jaar wordt afgesloten met een groepsevaluatiegesprek over de persoonlijke leerervaringen in dat jaar. De opleiding wordt afgerond met een praktische toets en een scriptie in relatie tot meditatie. Indien beide positief zijn beoordeeld en je minimaal 8 van de 10 lesdagen per cursusjaar plus de weekends hebt gevolgd, ontvang je het diploma tot meditatiedocent.

Share This