Beste geïnteresseerden,

Hierbij laat ik jullie weten dat wij per september 2016 geen nieuwe opleidingen meer zullen aanbieden. De reden hiervoor licht ik hier uitgebreid toe, voel je vrij deze wel of niet te lezen.

Onze huidige tweede en derde jaars yogaopleiding zal nog voortgezet worden tot aan juli 2017. Daarnaast bieden wij nog een meditatie opleiding van 1 jaar aan. Er zal geen nieuwe kinderyoga- en zwangerschapsyoga opleiding meer van start gaan.

Voor geïnteresseerde mensen die op zoek zijn naar een andere, passende hatha-yogaopleiding, waar aandacht voor jezelf en je eigen ontwikkeling centraal staat, kan ik van harte de opleiding van mijn geliefde collega Simone Charles aanbevelen. >>OPEN DAG<<

Simone is bij Fiore Osmose Yoga door Bernadet, mij en andere docenten opgeleid en heeft ook de afgelopen 2 jaar les gegeven in de hatha-yoga opleiding bij Fiore Osmose Yoga. Zij heeft een enorme passie voor yoga en het begeleiden van mensen en wil dit graag in deze opleiding uitdragen.

Vanaf september 2017 gaat zij op haar eigen wijze invulling geven aan een hatha-yoga opleiding, waarbij zich uiteraard heeft laten inspireren door de manier waarop wij bij Fiore Osmose Yoga 33 jaar invulling en vorm hebben gegeven aan deze opleiding.

Ik nodig je dan ook van harte uit eens op de website van Sharma-Yoga te kijken:  www.sharmayoga.nl

Ik wens je veel succes en plezier toe op je verdere yoga en meditatiereis, dat deze mag leiden naar meer vrijheid en ruimte voor liefde,

Warme groet,
Fleur Fretz

Informatie over de Zwangerschapsyoga opleiding

Zwangerschapsyoga krijgt veel belangstelling vandaag de dag. Veel vrouwen zoeken een plek waar ze bewust kunnen omgaan met hun zwangerschap en waar ze technieken aangereikt krijgen die ze tijdens de bevalling kunnen toepassen. In de zwangerschapsyoga worden heel gericht verschillende ademhalingstechnieken toegepast die vaak essentieel zijn tijdens het bevallingsproces.

Zwangerschapsyoga is daarmee een goede manier voor de aanstaande moeder om op praktische wijze te bewegen, te genieten en stil te staan bij de zwangerschap. In een zwangerschapsyogales mag bovendien ook aandacht zijn voor de psychische en emotionele veranderingen die een zwangerschap met zich mee brengt. Daarnaast is het vaak een moment waarin vrouwen bewust contact maken met hun nog ongeboren kindje en leren luisteren naar en vertrouwen op de natuurlijke werking van hun lichaam. Als zwangerschapsyogadocent kun je dit bewustwordingsproces ondersteunen en daarnaast praktische aanwijzingen en oefeningen aanreiken waar dat nodig is.

Kenmerkend voor de zwangerschapsyoga opleiding is een integratie van theorie, didactiek en praktijk. De opleiding is bedoeld als specialisatie voor yogadocenten en voor mensen die al met zwangere vrouwen werken en/of affiniteit met deze doelgroep hebben. Tevens is de opleiding geschikt voor vrouwen die zelf zwanger zijn en behoefte meer over yoga en meditatie te leren en te ervaren wat zwangerschapsyoga hierin kan betekenen.

Tijdens de opleiding wordt je gestimuleerd om je te verplaatsen in een zwangere vrouw, zodat je leert hoe je de verschillende yogahoudingen (asana’s), adem-, meditatie en ontspanningsoefeningen veilig en passend kunt aanbieden aan de behoeften en het veranderende lichaam van een zwangere vrouw. Vanuit de yogafilosofie en psychologie krijg je inzichten en oefeningen aangereikt die jou kunnen ondersteunen in je eigen (yoga) proces als aankomend docent en in het begeleiden van zwangere vrouwen. Door middel van huiswerk en praktijkopdrachten stimuleren wij de deelnemers om tussen de opleidingsdagen door met het geleerde aan de slag te gaan.

Vanuit de opleiding bieden wij ook de mogelijkheid tot stagelopen in bestaande zwangerschapsyoga groepen. Juist deze praktijkervaring is erg leerzaam en daarom zeker aan te raden. Stagelopen is echter geen verplichting. Een andere mogelijkheid is dat je al begint met lesgeven tijdens de opleiding. Op die manier kun je hele concrete vragen stellen tijdens de opleidingsdagen zelf.
De opleiding omvat tien hele dagen (van 11.00 tot 17.00 uur) verspreid over 9 maanden.

 

Toelatingseis

Het diploma yogadocent of een vergelijkbare opleiding. De zwangerschapsyogaopleiding is tevens toegankelijk als specialisatie voor leerlingen die een yogaopleiding volgen en voor mensen die beroepsmatig met zwangeren werken en enige ervaring hebben met yoga. Met iedereen die wil deelnemen hebben wij graag een vrijblijvend intakegesprek, waarin gekeken wordt naar je achtergrond, motivatie en ervaring met yoga om deel te nemen aan de opleiding. Dit gesprek is ook bedoeld om je te laten kennismaken met onze visie op zwangerschapsyoga, bewustwording en spiritualiteit en meer te vertellen over de inhoud en aard van de opleiding.
Het volgen van eigen (hatha) yogalessen tijdens de opleiding is ten zeerste aangeraden, omdat je alleen vanuit je eigen yoga en meditatie ervaring en beleving het aangereikte ook weer door kunt geven aan anderen.

 

De kosten

Deze eenjarige zwangerschapsyoga opleiding kost € 1.020,-. (excl. 2 daagse yogabijscholing € 170,- bij geen afgeronde yogaopleiding)

 

Tweedaagse yogabijscholing

Indien je geen basis yogaopleiding hebt gevolgd, is deelname aan een tweedaagse yogabijscholing verplicht. Door het volgen van deze bijscholing zal de deelnemer voldoende basiskennis van de voornaamste lichaamsoefeningen (asana’s) opdoen en tijdens de bijscholing kunnen ervaren. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de voornaamste ademhalings-,meditatie- en ontspanningsoefeningen vanuit de yogafilosofie van Patanjali. Door meer te weten over de theoretische en filosofische basis van de yoga, kun je de vertaling naar het hedendaagse, westerse leven gemakkelijker maken. Hiermee sluit het niveau van yoga ervaring en kennis aan bij alle deelnemers aan de zwangerschapsyoga opleiding.

 

Inhoud van de Zwangerschapsyoga opleiding

Theorie

 • Spirituele en psychologische achtergronden van de geboorte vanuit de yogavisie. Waarom is zwangerschapsyoga belangrijk?
 • Anatomie, fysiologie en pathologie gerelateerd aan de diverse fasen van het zwangerschaps- en geboorteproces
 • Door samenwerking met verloskundige en fysiotherapeute worden ook de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bevalling en zwangerschap meegegeven aan cursisten
 • Actief, veilig en prettig bevallen in samenwerking en overeenstemming met ziekenhuis (verloskundigen/gynaecoloog) krijgt hierin ook aandacht
 • Algemeen didactische aspecten van het lesgeven aan zwangere vrouwen en eventueel hun partners
 • Zwangerschap, moederschap en vaderschap met hun psychologische achtergronden
 • Technische aspecten van de ademhaling in relatie met zwangerschap en geboorte; geestelijke aspecten van de ademhaling (pranayama); weeën en diverse perstechnieken
 • Omgaan met eventuele lichamelijk en psychische klachten tijdens zwangerschap en bevalling
 • Oriëntatie op de verschillende manieren van bevallen
 • Postnatale yoga/ moeder en baby yoga algemene informatie

Praktijk

 • Trainen en oefenen van diverse yogahoudingen, waarbij veel aandacht gegeven wordt aan noodzakelijke aanpassingen van lichaamshoudingen tijdens de verschillende fases van de zwangerschap
 • Didactiekschema doornemen/oefenen met diverse thema’s/onderwerpen voor lessenschema aan zwangere vrouwen
 • Specifieke lichaamshoudingen, ademoefeningen en ontspanningsoefeningen gericht op lichamelijke en psychische klachten in zwangerschap en tijdens bevalling
 • Ontspannings-, ademhalings- en meditatietechnieken in relatie tot het zwangerschaps- en geboorteproces
 • Opzetten van een eigen zwangerschapsyogapraktijk/het geven van zwangerschapsyoga in cursusvorm en als doorlopende les
 • Postnatale yoga/moeder en baby yoga voorbeeld oefeningen
 • Observeren en praktijkoefeningen met elkaar zodat je je kwaliteiten als docent verder kunt ontwikkelen

Het diploma

Het jaar wordt afgesloten met een praktische toets. Daarnaast schrijf je een scriptie met betrekking tot zwangerschapsyoga of je schrijft een uitgebreid stageverslag met hierin 10 uitgewerkte lessen voor zwangeren.
Wanneer de toets met goed gevolg is afgelegd,de scriptie positief is beoordeeld en je minimaal 8 van de 10 lesdagen hebt gevolgd, ontvang je het diploma tot zwangerschapsyogadocent. Hiermee kun je lesgeven in eigen groepen, of lesgeven bij welzijnsinstellingen, bij verloskundige praktijken en/of geboorteklinieken.

 

 

Share This