De liggende vlinderhouding

De liggende vlinderhouding (Supta Baddha Konasana) is een hele fijne houding om thuis aan het einde van een drukke dag te doen. De houding is bedoeld om je bewust te worden van eventuele spanning in je lichaam en deze geleidelijk aan los te kunnen laten. In deze houding laat je de zwaartekracht meewerken en open je vanzelf het heup en borstgebied . Hierdoor ervaar je al snel meer innerlijke ruimte, kun je gemakkelijker optimaal ademen en voel je meer ontspanning in je lichaam en geest ontstaan.

liggendevlinder

Foto: Enfait

Vooraf: Als je merkt dat je lichaam erg gespannen is, kom dan eerst op handen en knieën, en maak een aantal keren je rug voorzichtig bol en hol (de kathouding). Neem de tijd om jezelf in de houding te brengen, beweeg ook gerust nog even bepaalde lichaamsdelen.

vlinderhoudingFoto: SuzyDoesIt 

Leg dan je voetzolen tegen elkaar, steun met je heiligbeen tegen een kussen of bolster en leg je rug hier voorzichtig overheen. Zorg dat je ook prettig ligt met je hoofd en leg beide handen op je buik. Kijk of je 10 minuten in deze houding kunt verblijven, terwijl je je voorstelt dat je dobbert op zacht bewegend, warm water.. Voel hoe je heerlijk gedragen wordt en laat jezelf helemaal los.. Bij elke uitademing voel je dat je nog meer ontspant..Ontspan en geniet van deze ervaring..

Note: Belangrijk is dat je heel comfortabel kunt liggen, gebruik dus graag dekens en kussens ter ondersteuning van je lichaam. Zo kun je dekens oprollen of dikkere kussens aan de buitenkant van je benen neerleggen, zodat je benen geen inspanning meer hoeven maken als je voeten tegen elkaar aan liggen. Heb je een groot kussen thuis, ga dan met je bekken tegen het kussen aan liggen en drapeer je zelf op je rug over het kussen heen. Je kunt een extra kussen gebruiken als je het minder prettig vindt om met je hoofd iets naar achter te  leunen. Een yogabolster is helemaal fijn om over heen te gaan liggen, omdat je op die manier nog makkelijker de wervelkolom op de bolster kunt laten rusten, terwijl je borst opent. Heb je die niet thuis, gebruik dan twee dekens die je tot een grote rol oprolt.

Share This