Diwali, het lichtjesfeest

Op woensdag 11 november is het de donkerste nacht van het jaar. Tijdens deze nacht vieren yogi’s en yogini’s over de hele wereld Diwali. In Nederland ook wel bekend als het lichtjesfeest. Tijdens Diwali wordt de overwinning van goede op het kwade, licht op duisternis en waarheid op onwaarheid gevierd.

De belangrijkste kenmerk van Diwali zijn de lichtjes, diya’s. Diya’s zijn aardewerken in diverse vormen en maten. De aardewerken worden gevuld met ghee (geklaarde boter) en watten (batti) om de diya te laten branden. Deze diya’s zijn symbool voor de individu: het aardewerk staat voor het lichaam, de ghee voor de geest, de watten voor het intellect, het vuur voor licht, warmte en progressie, vuur ontstaat door wrijving dit staat voor de overgang van negatieve naar positieve gedachtes en het licht voor het licht van de ziel.

Diwali word overal ter wereld gevierd, maar de manier waarop verschilt per cultuur. Waar het in India als een mix van kerst en nieuwjaar wordt gevierd (met cadeaus en vuurwerk), wordt Diwali in Nederland vooral thuis gevierd. De afgelopen jaren wordt er steeds meer gehoor gegeven aan Diwali, Barack Obama brandt lichtjes in het Witte Huis en de gemeente Den Haag laat gigantische diya’s branden op het Spui.

Hoewel Diwali een religieuze achtergrond heeft, hoef je niet perse Hindoe te zijn om het te vieren.  Doe je lichten uit, steek kaarsen/diya’s aan en reciteer de onderstaande mantra tijdens je meditatie:

Asato Ma Sad Gamaya – Lead me from the unreal to the real
Tamasoma Jyotir Gamaya – Lead me from the darkness to the light
Mrityor Ma Amritam Gamaya – Lead me from death to immortality

Subh diwali,
Rani Autar

Share This