Wat zijn chakra’s?

blokje-43De komende zeven weken zullen wij in de yogalessen de chakra’s centraal stellen. Iedere docent zal op zijn of haar eigen manier invulling geven aan een yogales rondom een bepaald chakra. Voordat we starten met de verkenning van onze energiecentra en de wisselwerking die zij op elkaar hebben, geef ik graag wat algemene informatie over wat chakra’s nu eigenlijk zijn. Van daaruit zal er elke week op maandag een nieuwsbrief verstuurd worden met meer informatie over het desbetreffende chakra van die week. Deze informatie is ook op onze website te vinden.

Op deze manier voel jij je hopelijk geïnspireerd om op je eigen manier op verdere verkenning te gaan en te kijken wat het bewust stilstaan bij de chakra’s voor jou in het dagelijkse leven kan betekenen. Aankomende vrijdagavond (9 september) geef ik een meditatieavond, waarbij we een reis maken door alle chakra’s. Heb je behoefte aan extra inspiratie, wees dan van harte welkom. 19.30-22.30, € 32,50.

Wat zijn chakra’s?

Het woord “chakra” komt uit het Sanskriet en betekent “wiel”, een draaiende energiekolk. Het wordt beschouwd als het besturingscentrum van de energiekringloop van het lichaam. Het zijn leidingen die subtiele energie geleiden en omzetten naar een vaste vorm. Een goede, vrije energiestroom door de chakra’s is nodig voor het fysieke, mentale en emotionele welzijn. Als de chakra’s niet goed werken, kunnen de bijbehorende organen en systemen verzwakken.

blogVolgens de heilige Indiase geschriften bevinden de chakra’s zich in fijnstoffelijke omhulsels van kruin tot staartbeen langs de wervelkolom, totaal zijn er zeven hoofdchakra’s. De chakra’s stulpen aan de voor- en achterkant van het lichaam in en uit, als draaiende trechters. Er wordt energie aan de voorkant opgenomen en deze stroomt aan de achterkant als getransformeerde energie naar buiten. De chakra’s voelen aan voorkant van het lichaam anders aan dan aan de achterkant.

Tussen de chakra’s stroomt onze levensenergie, door stress, emotie, overbelasting of om welke andere reden dan ook, kan er storing ontstaan in het functioneren van de chakra’s waardoor de draaibeweging vertraagt of versnelt. In dergelijke gevallen is een chakra ‘geblokkeerd’ en uit balans, maar in feite is een chakra altijd open en actief.

De gevolgen van een niet goed werkende chakra  zullen op een zeer subtiel niveau beginnen: eerst in de gedachten, daarna in de gevoelens. Wanneer dit blijft aanhouden dan wordt het na verloop van tijd psychisch en verplaatst het zich steeds verder naar het grofstoffelijke, fysieke vlak. Dit uit zich in lichte vermoeidheid, onrust en kleine kwaaltjes, psychosomatische klachten, om uiteindelijk tot serieuze fysieke storingen en ziektes uit te kunnen groeien wanneer er niks mee wordt gedaan.

(Bron bovenstaande tekst: vrij vertaald uit scriptie Miraida Lourens, pagina 6)

Het kan dus zeer interessant zijn om meer over jezelf en je eigen welzijn te leren door stil te staan bij de chakra’s. Weet dat je in een yogales altijd aandacht geeft aan het in balans brengen van alle chakra’s, ook als dit niet zo nadrukkelijk wordt genoemd. Wel kun je met gerichte yogahoudingen, adem-, meditatie-, en ontspanningsoefeningen een bepaalde nadruk leggen op een bepaald chakra, en stilstaan bij de doorwerking van een oefening in dat bepaalde energiecentrum. Uiteindelijk gaat het opnieuw om het in balans brengen van jouw totale energie, waarin je ervaart dat lichaam en geest op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. Door die verbinding kun je het leven met meer vreugde en ontspanning tegemoet treden en ervaar je meer vrijheid en verbondenheid met de mensen en de wereld om je heen.

Volgende week beginnen we met het 1e chakra, dat stuitchakra, wortelchakra of aardechakra wordt genoemd en in het Sanskriet de naam Muladhara heeft. Mula betekent wortel, dhara betekent steun. Maandag 12 september geef ik meer informatie over deze chakra.
1. Wortelchakra (12 september – 17 september)
2. Heiligbeenchakra (19 september – 24 september)
3. Zonnevlechtchakra (26 september – 1 oktober)
4. Hartchakra (3 oktober – 8 oktober)
5. Keelchakra (10 oktober -15 oktober)
6. Voorhoofdschakra (24 oktober – 29 oktober)
7. Kruinchakra (31 oktober – 5 november)

Share This