Zonnevlechtchakra

images-1Zonnevlechtchakra, solaris plexus, of vuurchakra genoemd
Sanskriet naam: Manipurachakra Mani= juweel, pura=woonplaats
Vrije vertaling: woonplaats van fonkelend juweel
Element: vuur
Kleur: geel, goud
Fysieke lichaam: maag, dikke darm, pancreas, lever, galblaas, middelste gedeelte wervelekolom (achter de zonnevlecht) en de spieren
Zintuig: gezichtsvermogen
Kwaliteiten van het zonnevlechtchakra: centrum van persoonlijke identiteit, ervaren van zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke macht (controle) en kracht, centrum van het juiste handelen

Het derde chakra is het centrum van onze persoonlijke identiteit, ons gezonde ego. Onze persoonlijkheid vormt zich naar mate we ouder worden, en hoe meer onze eigenheid groeit, hoe meer zich een krachtige, veerkrachtige kern in ons zal ontwikkelen. Contact maken met ons ik-centrum, met name in moeilijke situaties, helpt ons onszelf op waarde te schatten, en kan ons gevoel van eigenwaarde versterken. In relatie met de buitenwereld leren we onszelf te zijn, dat we een bepaalde mate van controle en invloed kunnen uitoefenen en vandaaruit voor onszelf de juiste keuze, handeling kunnen maken. Persoonlijke macht ervaren we als we de juiste beslissingen nemen, en trots zijn op onze inspanningen en kwaliteiten. Van hier uit ontstaat dan vrijheid van keuze, te kunnen kiezen voor bijvoorbeeld liefde, vriendelijkheid, te doen wat we weten wat goed voor ons is. Dit chakra is nauw verbonden met het hart en geeft aan hoezeer we onszelf kunnen liefhebben en waarderen.  Als we niet verbonden zijn met onze harten energie en te sterk verbonden zijn met ons ego, lopen we het risico manipulatief, egoïstisch en controlerend te kunnen worden.
Indien we in staat zijn positief om leiding over ons leven te nemen, ervaren we meer zelfvertrouwen en kracht en ervaren we een positief eigen-machtig zijn, dat we invloed, controle kunnen uitoefenen op onszelf en onze omgeving. Als angst echter ons leven domineert, ervaren we juist veel onmacht, verliezen we veel energie en worden we voor ons welzijn erg afhankelijk van anderen.

Als dit chakra uit balans is, kunnen we ons dus angstig, onmachtig en afhankelijk voelen en voelen we ons op fysiek vlak vaak futloos, opgebrand. We kunnen ons dan ‘burn-out’ voelen, zonder passie en energie om nog te handelen, iets te ondernemen. Spijsverteringsklachten kunnen ook optreden, ons misselijk voelen, evenals rugklachten en spierkrampen.groot

De volgende yogaoefeningen kunnen helpen om dit chakra weer in balans te brengen: verstevigende en krachtversterkende oefeningen doen, die ons ‘core’ sterker maken. Denk hierbij aan de zittende boothouding die je rustig kunt opbouwen door de benen eerst iets meer gebogen te houden, hierna maak je de oefening intenser door de benen meer gestrekt te houden en de houding een aantal ademhalingen aan te houden.
Andere hele geschikte oefeningen zijn de verschillende Krijgerhoudingen: deze houdingen hebben een aardend effect, zorgen voor een stevige basis en zeker in de dynamische beoefening ervaar je al snel meer kracht en energie in het zonnevlecht gebied. Daarnaast is het mooi om stil te staan bij het innerlijke beeld van een Krijger: een moedige strijder die handelt vanuit zelfvertrouwen (aarde/basis), moedige energie (krachtig zonnevlechtgebied) en vanuit liefde (geopend hartgebied).

Aankomende donderdag, 29 september gaat de prachtige yogaworkshop van Simone precies hierover, wees een krijger, waarin deze houdingen centraal zullen staan, laat je daarom graag inspireren en geef je op!

Tot slot, als je merkt dat je te weinig energie hebt, je jezelf eerder uitput als je krachtversterkende oefeningen doet, luister dan vooral naar je lichaam en laat het rusten. Kijk of je jezelf in een liggende vlinderhouding kunt neerleggen en leg je beide handen op het solaris plexus gebied. Adem naar dit gebied en stel je voor dat de warme, zachte energie van de zon je oplaadt..

Op mentaal vlak kun je jezelf een positieve affirmatie meegeven: Ik kies voor kracht, licht en liefde, of Ik kies het beste voor mezelf. Sta daarnaast eens stil bij een moment in jouw leven waarin je volop in je kracht hebt kunnen zijn, voor jezelf hebt kunnen staan..Herinner jezelf aan het vertrouwen en de overtuiging die je toen in jezelf hebt gevoeld en weet dat je dit opnieuw kunt realiseren voor jezelf!

In deze serie:
Wat zijn chakra’s?
Wortelchakra
Heiligbeenchakra
Zonnevlechtchakra
Hartchakra
Keelchakra
Voorhoofdchakra
Kruinchakra

Share This